BHV Cursus voor Zwembaden
BHV
Een goed gezegde is…waar brand is , ..is geen BHV’er
In Nederland is elke werkgever verplicht om zijn bedrijfshulpverlening (bhv) op orde te hebben, waardoor gevolgen van brand en ongevallen tot een minimum beperkt blijven.
De wetgeving van bhv is vastgelegd in de Arbowet.
Maar wat moet een bhv’er nu kunnen, en aan welke eisen moet de bhv’er voldoen?
De wet zegt, dat elke bhv’er adequaat moet zijn opgeleid, maar de wet zegt niet op welke wijze dat moet gebeuren.
Daarom heeft de NBLZ als onafhankelijke opleider, en op basis van jarenlange ervaring binnen de brandweer en opgebouwde kennis het voorrecht om bhv-cursussen aan te bieden die specifiek van toepassing zijn op uw bedrijf.
Of dat nu gaat om een schoolgebouw, theater, of zwembadcomplex, het kan allemaal.
Voor wie?
Deze opleiding BHV is bedoeld voor mensen die werken in een zwembad. Of andere instantie waar BHV een vereiste is.
Als goed opgeleide bhv’er kan je er voor zorgen dat de gevolgen van incidenten zoveel mogelijk worden beperkt. Je bent sneller aanwezig bij een incident dan de brandweer, ambulance of politie. Je kan juist in de beginfase het verschil maken.
Basiskennis met een bhv-cursus
In de basiscursus bhv leer je hoe je snel een brand kunt bestrijden, een ontruiming begeleiden en eerste hulp verlenen.
Deze basiscursus gaat in op de bhv-taken die bij incidenten en ongevallen die in de meeste bedrijven kunnen voorkomen. In sommige situaties kan maatwerk nodig zijn, omdat uw bedrijf net met andere specifieke risico’s te maken heeft, denk bijvoorbeeld aan een zwembad.
dit kunt u in een gesprek met de opleider bespreken zodat hij daar rekening mee kan houden in de basiscursus of zo nodig een aanvullende onderdeel/cursus kan aanbieden.
Wat leer je?
In deze basiscursus bhv die wordt aangeboden door de NBLZ komen de volgende onderdelen aan bod:
- Brandbestrijding
- Ontruiming
- Eerste hulp, onderverdeeld in:
– Niet-spoedeisende eerste hulp
– Spoedeisende eerste hulp (bij ongelukken)
De juiste bhv-cursus voor bhv’ers
Hoe kiest u de juiste bhv-cursus? Het is belangrijk dat de cursus in de buurt van het bedrijf gegeven wordt voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is handig om te weten dat onze opleiders op locatie cursus geven. Waar kunnen cursisten terecht met vragen?
Herhaling is essentieel voor een competente bhv-organisatie
Gemiddeld onthouden mensen informatie maximaal 3 drie maanden. De NBLZ adviseert daarom om minimaal één keer per jaar een herhalingscursus bhv te volgen. Dit is ook een vuistregel van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een NBLZ-certificaat is één jaar geldig en kan worden verlengd door een herhalingscursus bhv te volgen.
Examinering
Wilt u zeker zijn van een goede cursus voor de bhv’ers van uw organisatie? Dan is het belangrijk dat de bhv-cursus een onafhankelijke certificering heeft: de kwaliteit van de cursus die de opleider geeft wordt door een externe beoordelaars geborgd, daardoor voldoet de NBLZ aan de gestelde eisen en voldoet aan de bestaande wet- en regelgeving.
Wil u weten of de bhv’ers binnen uw organisatie voldoende opgeleid zijn voor incidenten of calamiteiten? Met de NBLZ QuickScan op locatie, krijgt u een eerste indicatie: Is de veiligheid binnen uw organisatie op orde?
Certificaat
Wanneer je als deelnemer tijdens de proeve van bekwaamheid aantoont aan de gestelde eisen zijn voldaan, is hij of zij geslaagd. Als bewijs ontvangt de kandidaat een certificaat
Instapvoorwaarden
Minimaal leeftijd is 16 jaar, je hebt een redelijke beheersing van de Nederlandse taal, Dan kunnen we jou opleiden tot bhv’er.
Studieduur
De studieduur bestaat uit 1 dagdeel ( theorie en praktijk)
Stage
Er is geen stage verboden aan deze cursus
Examinering
De regionale brandweer ontwerpt het lesmateriaal en stelt de exameneisen binnen de wettelijke kaders van toetsing vast.
De NBLZ zorgt ervoor dat jij opgeleid en getoetst wordt binnen, de door regionale brandweer gestelde kaders.
Onze handleiding die deels (e-learning) lesmateriaal bevat begeleid je volledig door de lesstof heen.
Om toe te zien op de juiste kwaliteit van het toetsing, kan de regionale brandweer steekproefsgewijs een controleur naar de cursus toesturen.
Voor vragen kunt u ons bereiken via het contactformulier.